Ce este un PFA si cum sa devii unul

Definitia PFA-ului si Avantajele infiintarii unei astfel de forme de organizare

Ce este un PFA?

PFA-ul sau Persoana Fizica Autorizata reprezinta o forma juridica de organizare a activitatii independente. Prin infiintarea unui PFA, o persoana fizica poate desfasura o activitate economica in mod independent si poate emite facturi pentru serviciile prestate sau produsele vandute.

Avantajele infiintarii unui PFA

Infiintarea unui PFA poate aduce o serie de avantaje, precum:

 • Flexibilitate: PFA-ul permite o flexibilitate sporita in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatii. PFA-ul poate fi infiintat relativ usor si poate fi adaptat la nevoile specifice ale afacerii.
 • Costuri reduse: Infiintarea unui PFA implica costuri mai reduse fata de alte forme de organizare a activitatii, cum ar fi infiintarea unei societati comerciale.
 • Control total asupra activitatii: PFA-ul ofera posibilitatea de a detine controlul asupra intregii activitati, de la decizii privind dezvoltarea afacerii pana la decizii privind modul de utilizare a veniturilor obtinute.

In concluzie, infiintarea unui PFA poate fi o optiune interesanta pentru persoanele care doresc sa-si desfasoare activitatea economica in mod independent si sa beneficieze de flexibilitate si costuri reduse.

Procedura de infiintare a unui PFA si documentele necesare

Ce este un PFA?

Un PFA (Persoana Fizica Autorizata) este o forma de organizare a activitatii independente in care o persoana isi desfasoara activitatea economica pe cont propriu, fara a avea angajati. Infintarea unui PFA poate fi o optiune pentru persoanele care doresc sa-si dezvolte propria afacere, sa fie independenti sau sa obtina venituri suplimentare.

Pasii pentru infiintarea unui PFA

 1. Alegerea denumirii firmei: Numele firmei trebuie sa fie unic si sa nu fie deja inregistrat de catre alta firma. Poti verifica daca denumirea pe care o doresti este disponibila prin intermediul portalului Registrul Comertului.
 2. Intocmirea actului constitutiv: Actul constitutiv reprezinta documentul prin care se infiinteaza PFA-ul si trebuie sa contina informatii precum denumirea firmei, sediul social, obiectul de activitate si capitalul social. Acest document trebuie redactat in forma autentica sau sub semnatura privata cu autentificarea notariala.
 3. Inregistrarea la Registrul Comertului: Pentru a putea functiona legal, PFA-ul trebuie sa fie inregistrat la Registrul Comertului din judetul unde urmeaza sa isi desfasoare activitatea. Indiferent de forma de inregistrare aleasa, aceasta trebuie efectuata intr-un termen de 15 zile de la data inregistrarii fiscale.
 4. Inregistrarea fiscala: Inregistrarea fiscala este necesara pentru a putea emite facturi si a percepe taxe si impozite. Pentru inregistarea fiscala a PFA-ului se va depune la Administratia Financiara o cerere insotita de actul constitutiv si alte documente relevante.
 5. Obtine un cont IBAN: In vederea acceptarii platilor prin transfer bancar, trebuie sa obtii un cont bancar pe numele firmei tale.

Documentele necesare pentru infiintarea unui PFA

 1. Actul de identitate al persoanei fizice care infiinteaza PFA-ul
 2. Certificatul de atestare fiscala eliberat de ANAF
 3. Actul constitutiv al firmei intocmit si autentificat conform legii
 4. Chitanta care dovedeste plata taxei de inregistrare la Registrul Comertului
 5. Dovada sediului social (contract de inchiriere sau proprietate)

In concluzie, infiintarea unui PFA poate fi o solutie pentru cei care doresc sa isi desfasoare activitatea independenta si sa obtina venituri suplimentare. Este important sa urmati procedurile si sa aveti toate documentele necesare pentru a putea functiona legal si fara probleme.

Declararea veniturilor si plata impozitelor ca PFA

Ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), trebuie sa intelegeti cum sa declarati veniturile obtinute si sa platiti impozitele corespunzatoare. In acest articol, vom discuta despre procedurile necesare pentru a declara veniturile si a plati impozitele ca PFA.

Obligatii fiscale ale unui PFA

In calitate de PFA, aveti obligatia de a declara veniturile realizate in fiecare luna si de a plati impozitul pe venit. De asemenea, trebuie sa inregistrati toate facturile emise si primite si sa le pastrati timp de 10 ani.

Modalitati de declarare a veniturilor

Veniturile obtinute ca PFA se declara lunar prin intermediul formularului 220 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”. Acesta poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sau poate fi depus online prin intermediul portalului ANAF.

Impozitele pentru PFA-uri

Impozitul pe venitul realizat ca PFA este calculat la nivelul anului fiscal si se plateste trimestrial. In functie de valoarea veniturilor obtinute, exista diferite cote de impozitare. Este important de retinut ca daca veniturile depasesc o anumita limita, se va aplica si Contributia de Sanatate.

Cum sa evitati problemele cu ANAF-ul?

Pentru a evita problemele cu ANAF-ul, respectati cu strictete termenele de depunere a declaratiilor si de plata a impozitelor. De asemenea, pastrati evidenta corecta a facturilor emise si primite si inregistrati toate tranzactiile financiare pe care le efectuati.

Concluzie

Declararea veniturilor si plata impozitelor ca PFA poate parea complicata la inceput, dar este un proces necesar pentru a fi in conformitate cu legile fiscale. Respectand regulile si procedurile indicat de ANAF veti putea sa va desfasurati activitatea fara probleme.