Ce trebuie sa stii despre impozitele la dividende

Cum functioneaza impozitarea la dividende?

Atunci cand detii actiuni la o companie si aceasta realizeaza profit, poate decide sa distribuie o parte din acesta sub forma de dividende catre actionari. Impozitarea la dividende se refera la faptul ca acestea sunt supuse unui anumit nivel de impozitare.

Cand se plateste impozitul la dividende?

Impozitul la dividende este platit in momentul in care acestea sunt platite actionarilor. In cazul Romaniei, impozitul este retinut la sursa de catre companie, cu o cota standard de 5%. Totusi, exista unele exceptii de la aceasta regula, precum tratamentul fiscal pentru dividende in cazul firmelor mici si mijlocii.

Care este nivelul de impozitare la dividende in Romania?

In general, nivelul de impozitare la dividende in Romania este de 5%. Acest lucru inseamna ca, din suma totala a dividendelor platite, 5% sunt retinuti si achitati catre autoritatile fiscale de catre companie.

Este important de mentionat faptul ca exista si alte situatii in care nivelul de impozitare poate fi diferit sau chiar eliminat, in functie de anumiti factori precum durata de detinere a actiunilor sau tipul de societate care distribuie dividende.

Cum poti minimiza impozitele la dividende?

Existenta impozitului la dividende poate fi un dezavantaj pentru cei care doresc sa investeasca in actiuni. Totusi, exista cateva metode prin care poti minimiza nivelul de impozitare la dividende.

Una dintre aceste metode este reprezentata de investitiile intr-un cont de pensii private. Acestea sunt scutite de impozitul pe dividendele obtinute din investitii de catre compania care administreaza contul.

O alta metoda este reprezentata de detinerea actiunilor pe o perioada mai lunga de timp, pentru a beneficia de facilitati fiscale precum eliminarea impozitului la dividende sau aplicarea unui nivel redus de impozitare.

In concluzie, impozitarea la dividende poate fi un factor important de luat in considerare atunci cand se doreste investirea in actiuni. Este important sa cunoasteti mecanismele de impozitare si sa identificati metodele prin care puteti minimiza nivelul de impozitare.

Care este nivelul de impozitare la dividende in Romania?

In Romania, dividendele sunt impozitate prin impozit pe venituri din alte surse decat salariile (impozit pe dividend) sau prin retinere la sursa.

Impozitul pe venituri din alte surse

Impozitul pe venituri din alte surse decat salarii se aplica pentru persoanele fizice care primesc dividende si se calculeaza ca un procent din suma neta a acestora dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata si a altor cheltuieli deductibile conform legii.

Conform Codului Fiscal, nivelul de impozitare la dividende este de 5%. Totusi, exista situatii in care acest nivel poate creste sau scadea, in functie de legislatia in vigoare.

Retinerea la sursa

Prin retinere la sursa se intelege obligatia platitorului de a retine o anumita suma din dividendele platite si a o vira catre bugetul de stat.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, nivelul de impozitare prin retinere la sursa este de 10% pentru persoanele fizice rezidente in Romania si de 16% pentru persoanele fizice nerezidente.

Este important de mentionat ca dividendele platite intre doua societati comerciale nu sunt impozitate prin retinere la sursa, ci doar prin impozit pe venituri din alte surse.

Concluzie

In Romania, nivelul de impozitare la dividende este de 5% pentru impozitul pe venituri din alte surse decat salariile si de 10% prin retinerea la sursa pentru persoanele fizice rezidente, respectiv de 16% pentru persoanele fizice nerezidente. Este important sa cunoasteti aceste informatii daca doriti sa faceti investitii sau sa primiti dividende de la o societate comerciala din Romania.

Solutii pentru minimizarea impozitelor la dividende

Solutii pentru minimizarea impozitelor la dividende

1. Investeste in companii care distribuie dividende sub forma de actiuni

In loc sa primesti dividende sub forma de bani, unele companii ofera si optiunea de a primi dividende sub forma de actiuni. Aceasta poate fi o solutie atractiva deoarece nu va trebui sa platesti impozit pe dividendele primite sub forma de actiuni pana cand nu le vinzi. In plus, daca pretul actiunilor creste, vei beneficia de un castig de capital.

2. Retine impozitul ca persoana juridica

Daca esti proprietarul unei companii, poti opta sa retii impozitul ca persoana juridica. Acest lucru inseamna ca impozitul platit va fi mai mic decat daca l-ai plati ca persoana fizica. De asemenea, aceasta strategie poate fi utilizata si pentru a diferi plata impozitului pentru momente mai potrivite din perspectiva ta financiara.

3. Pregateste-ti portofoliul de investitii cu instrumente financiare adecvate

Este important sa te asiguri ca portofoliul tau de investitii este structurat astfel incat sa minimizeze impozitarea la dividende. In acest sens, poti lua in considerare investirea in instrumente financiare precum fondurile mutuale sau ETF-uri. Aceste instrumente pot avea avantaje fiscale, cum ar fi amanarea platii impozitelor sau impozitarea redusa.

In final, este important sa acorzi atentie strategiilor de minimizare a impozitelor la dividende pentru a iti creste randamentul din investitii. Cu toate acestea, este recomandat sa soliciti sfaturi profesionale si sa verifici regulamentele fiscale locale inainte de a alege o strategie.