Impozitarea veniturilor obtinute de PFA

Ce este impozitul pe venit si cum se calculeaza?

Ce este impozitul pe venit?

Impozitul pe venit este o taxa perceputa de catre stat asupra veniturilor unei persoane fizice sau juridice. Aceasta taxa poate fi perceputa in diferite forme, variind in functie de tara si de tipul de venituri obtinute. In Romania, impozitul pe venit este reglementat prin Codul Fiscal si se aplica pentru veniturile realizate de catre persoanele fizice si juridice.

Cum se calculeaza impozitul pe venit?

Calculul impozitului pe venit variaza in functie de tipul de venituri obtinute si de cotele de impozitare aplicabile. In cazul unui PFA, impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata.

Cotele de impozitare pentru PFA-uri

Incepand cu anul 2021, cotele de impozitare aplicabile pentru veniturile obtinute de catre PFA-uri sunt urmatoarele:

 • 3% pentru veniturile realizate sub 324.000 lei/an
 • 10% pentru veniturile realizate intre 324.001 lei/an si 2.256.000 lei/an
 • 16% pentru veniturile realizate peste 2.256.000 lei/an

Pentru a calcula impozitul pe venit, trebuie sa inmultiti veniturile realizate cu cota de impozitare aferenta trunchiului de venit din care fac parte. De exemplu, daca un PFA obtine un venit anual de 150.000 lei, impozitul pe venit va fi calculat astfel:

 • 3% x 150.000 = 4.500 lei

Concluzie

Impozitul pe venit este o taxa importanta perceputa de catre stat asupra veniturilor unei persoane fizice sau juridice. In cazul unui PFA, impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata. Este important sa cunoasteti cotele de impozitare aplicabile pentru a putea calcula corect impozitul pe venit.

Care sunt cotele de impozitare pentru PFA-uri?

Daca esti PFA, trebuie sa stii care sunt cotele de impozitare aplicabile veniturilor tale. Iata ce trebuie sa stii despre impozitarea veniturilor obtinute de PFA-uri.

Cota de impozit

Pentru veniturile obtinute de PFA-uri, cota de impozit este de 16%. Aceasta cota se aplica la venitul net anual, adica dupa ce s-au scazut cheltuielile deductibile si contributiile sociale obligatorii.

Plafonul de venit

In plus fata de cota de impozit, exista si un plafon de venit pana la care PFA-urile nu platesc impozit pe venit. Acest plafon se stabileste in fiecare an fiscal si poate varia in functie de evolutia economiei si de politica fiscala a Guvernului. In prezent, plafonul anual de venit pentru care PFA-urile nu platesc impozit este de 34.000 de lei.

Contributia de asigurari sociale de sanatate

Pe langa impozitul pe venit, PFA-urile mai trebuie sa plateasca si o contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS). Aceasta contributie reprezinta 10% din venitul net anual al PFA-ului si se calculeaza dupa ce s-au scazut cheltuielile deductibile si contributiile sociale obligatorii. Insa, daca PFA-ul realizeaza venituri sub plafonul de venit pana la care nu se plateste impozit, atunci acesta nu este obligat sa plateasca CASS.

Acestea sunt principalele cote de impozitare aplicabile veniturilor obtinute de PFA-uri. Este important sa retineti ca exista si alte taxe si impozite pe care un PFA trebuie sa le plateasca, precum contributia la pensie sau impozitul pe dividende. De aceea, este recomandat sa consultati un specialist in domeniu pentru a va asigura ca intelegeti in totalitate obligatiile fiscale ale unui PFA.

Ce trebuie sa stie un PFA despre plata taxelor si impozitelor?

Fiecare PFA este obligat sa plateasca impozite si taxe la stat. Inainte de a incepe activitatea, este important sa te informezi cu privire la ce impozite si taxe trebuie platite, cand trebuie facuta plata acestora si cum se calculeaza.

Impozitul pe venit

 • Impozitul pe venit este impozitul principal pe care un PFA trebuie sa-l plateasca.
 • Plata impozitului pe venit se face trimestrial sau anual, in functie de veniturile obtinute.
 • Veniturile obtinute sunt egale cu totalul incasarilor din activitatea desfasurata minus cheltuielile deductibile.
 • Cotele de impozit pe venit variaza in functie de nivelul veniturilor: pentru venituri mai mici exista cote mai reduse, iar pentru venituri mari exista cote mai ridicate.

Alte taxe si impozite

In afara de impozitul pe venit, exista si alte taxe si impozite pe care un PFA trebuie sa le ia in considerare:

 • Contributia la pensii – reprezinta o suma fixa sau un procent din venit, platita lunar sau trimestrial
 • Contributia de sanatate – reprezinta un procent din venit, platita lunar sau trimestrial
 • TVA – daca PFA-ul depaseste o anumita limita de venituri, poate fi obligat sa se inregistreze in sistemul de TVA si sa plateasca TVA-ul aferent facturilor emise.

Plata taxelor si impozitelor

Pentru a plati taxele si impozitele, un PFA trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

 • Trebuie sa se inregistreze la ANAF si sa obtina un cod de identificare fiscala (CIF).
 • Este important sa completezi si sa depui declaratiile fiscale la timp: D112 (pentru impozitul pe venit), D205 (pentru contributiile sociale) si D300 (pentru TVA).
 • Poti plati taxele si impozitele prin intermediul internet banking-ului sau prin ordin de plata la banca.
 • In cazul intarzierii la plata, pot fi aplicate penalitati si dobanzi.

In concluzie, este esential pentru un PFA sa cunoasca obligatiile fiscale si sa isi plateasca taxele si impozitele la termen. Ignorarea acestor obligatii poate avea consecinte financiare negative pentru afacerea si poate duce la probleme cu autoritatile fiscale.